ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان اردبیل

استان اردبیل با ۱۷۹۵۳ کیلومتر مربع وسعت و ۱۲۵0۰۰۰ نفر جمعیت در شمال غربی ایران واقع شده است. این استان که حدود 1/09 درصد مساحت کل کشور را تشکیل می دهد، استان از شمال با جمهوری آذربایجان، از جنوب با زنجان، از غرب با آذربایجان شرقی و از شرق با گیلان همسایه است. مرکز این استان شهرستان اردبیل است و سایر شهرستان های این استان عبارتند از: مشگین شهر، بیله سوار، پارس‌آباد مغان (گرمی)، سرعین، خلخال، کوثر، نمین و نیر.
استان اردبیل به جهت برخورداری از اقلیم مناسب به ییلاق ایران شهرت یافته است. موقعیت ویژه جغرافیائی اردبیل سبب گردیده است که این استان در فصول سرد سال تحت تاثیر توده هوای مهاجر از شمال و شمال غرب و غرب قرار گیرد و در فصل تابستان نیز گاهی سیستم‌های کم فشار باران ‌زا سبب بارندگی‌های تابستانه در این استان میگردد.
استان اردبیل به لحاظ و ظرفیت های بسیار و بی‌نظیرش در حوزه طبیعی، تاریخی، فرهنگی و گردشگری به عنوان یکی از مهمترین محورهای توسعه صنعت توریسم شناخته میشود. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفثی برخی از جاذبه های گردشگردی استان اردبیل بپردازیم.


1-    سرعین اردبیل
شهر سرعین با مساحتی در حدود یک میلیون و 280 هزار متر مربع در جنوب اردبیل واقع شده است. این شهر با ارتفاع 1650 متر از سطح دریا، به علت دارا بودن چشمه های آبگرم فراوان شهرت بسیاری دارد و یکی از مناطق گردشگری در استان اردبیل به محسوب میگردد. از مهمترین چشمه های آبگرم این منطقه میتوان به آبگرم گاومیش گلی، آبگرم سبلان و آبگرم بش باجیلار اشاره کرد.
آبگرم گاومیش گلی پُر‌آب‌ ترین چشمه معدنی شهر اردبیل از لحاظ آبدهی و وسعت بشمار میرود. آب این چشمه به دلیل داشتن ترکیب کلروبی کربناته سدیک و کلسیک تُرش مزه، بیرنگ و کمی بودار است. این آب برای درمان بیماری‌های عمومی، بیماری‌های سیستم حرکتی مانند دردهای مزمن روماتیسمی، بیماری‌های زنان و بیماری‌های قلبی مناسب است.
آبگرم سبلان بزرگ ترین مجتمع آب درمانی خاورمیانه در شهر سرعین است. این مجتمع دارای امکاناتی نظیر استخرهای سرپوشیده، جکوزی، سونای خشک و بخار، خدمات پزشکی و درمانی، بخش فیزیوتراپی و ... است.
آبگرم بش باجیلار که یکی از قدیمی ترین آبگرم های سرعین است، از 5 دهنه چشمه و پمپاژ مقداری از آب گاومیش گلی تأمین می گردد. ترکیب آب این چشمه آن از نوع کلر و بیکربنات سدیم است و آب آن کمی ترش مزه و کمی بودار است. دمای آب این چشمه 35 درجه سانتیگراد است و برای درمان بیماری های عمومی و تسکین دردهای عصبی و مفصلی پیشنهاد میشود.


2-    دریاچه شورابیل اردبیل
دریاچه شورابیل با ارتفاع 1365 متر از سطح دریا به مساحت 120 هکتار در کوهپایه های جنوب شهر اردبیل (رسوبات نئوژن) واقع شده است. این دریاچه در واقع شورابیل به صورت یک حوضه بسته رسوبی در یک ناودیس نامتقارن کم عمق است و نسبت به شهر اردبیل در بلندی قرار گرفته است. پیرامون این دریاچه را تپه ماهور فرا گرفته که بلندترین این برجستگی ها پادگانه آبرفتی بلند در غرب دریاچه با دامنه های شیب دار میباشد. در زمان گذشته آب این دریاچه شور بوده است اما امروزه با افزوده شدن آب شیرین از شوری آن کاسته شده و همچنین نوعی ماهی نیز در آن پرورش داده می شود.
پیرامون دریاچه شورابیل به طور عمده از گونه های مرتعی پوشیده شده است و همچنین اطراف آن جنگل کاری و نهال کاری انجام شده است. پوشش گیاهی حواشی دریاچه بیشتر از نی، جگن و علف هفت بند می باشد.
هرساله تعداد بسیاری گردشگر خارجی و داخلی برای بازدید از این جاذبه طبیعی به این منطقه سفر میکنند. دریاچه شورابیل دارای امکانات تفریحی و رفاهی نظیر هتلهای مجهز و زیبا، پیست دو و میدانی، قایق رانی، شهربازی، رستوران در وسط دریاچه، دوچرخه سواری، باغ وحش و ... است.


3-    کاروانسرای شورگل اردبیل
کاروانسرای شورگل در جنوب شرقی روستای شورگل از دهستان شورگل و در دشت بیله سوار قرار دارد. این کاروانسرا در محوطه ای به ابعاد 200×150 متر بر روی تپه ای به ارتفاع 3 متر از زمین های اطراف واقع شده است و دارای ابعاد 29×20 متر می باشد. باستان شناسان قدمت این کاروانسرا را بر اساس آثار کشف شده و سفالهایی که از دوران اسلامی و نیز دوران تاریخی اشکانی جمع آوری گردیده است به دوران بین قرن پنجم تا اواخر قرن هشتم ه.ق نسبت میدهند.
ورودی کاروانسرای شورگل در ضلع جنوبی این بنا است که پس از این وروردی راهروئی به طول 6 متر تعبیه شده که از طریق این راهرو وارد حیاط مرکزی به ابعاد 9×18 متر می شویم.


4-    رشته کوه سبلان–جلفا
رشته کوه سبلان با مساحت 12900 کیلومتر مربع، از کوهپایه های غرب آغاز می شود و رو به غرب تا شمال تبریز ادامه می یابد و از آن جا به سوی شمال غربی منحرف می گردد و سرانجام در دره آغ چای خاتمه میابد. رشته کوه سبلان–جلفا بیش از 260 کیلومتر عرض دارد و عرض آن در باریک ترین محل در جنوب اهر به 31 کیلومتر و در پهن ترین محل به حداکثر 70 کیلومتر در شمال سراب می رسد. این رشته کوه از کوه های مهمی تشکیل شده است که بلندترین آن ها قله سبلان در 41 کیلومتری غرب اردبیل است که ارتفاع آن ارتفاع 4811 متر میباشد.
کوه سبلان پس از دماوند معروف ترین کوه آتشفشانی خاموش کشور است که بر اثر فعالیت های آتشفشانی، مخروط قله آن شکل گرفته است. همچنین در دهانه مخروطی آتشفشان این قله، دریاچه ای بسیار زیبا به وجود آمده است که در طول سال پوشیده از برف و یخ است.
یکی از ویژگی های خاص منطقه سبلان، وجود ده ها چشمه معدنی آب گرم است که در اطراف این کوهستان از "سرعین" گرفته تا "قوتورسو" پراکنده اند. همچنین این منطقه زیستگاه های حیات وحش و پرندگان است و همچنین گذار اصلی مهاجرت، ییلاق و قشلاق قوچ و میش ارمنی محسوب میگردد و دارای وضعیت زیستگاهی مناسب است.


5-    قلعه کهنه اردبیل
قلعه کهنه در ارتفاع شرقی دره باغ نوروز در شهرستان مشکین شهر واقع شده است. این قلعه تاریخی که با شیبی تند به رودخانه خیاو چای منتهی می شود، در قسمت ورودی شهر از طرف اردبیل در سمت چپ خیاوچائی و مشرف بر آن بر روی تپه ای به ارتفاع حدود 100 متر و عرض 100 متر واقع شده است و یکی از آثار قابل توجه مشگین شهر بشمار میرود. ارتفاع حصار این قلعه در داخل بیش از 4 متر ولی از خارج بیش از 8 متر است.
در کتیبه خطی داخل دره باغ نوروز، از قول نارسه هرمزد به این اشاره شده است که نادرشاه افشار هنگام بازگشت از دشت مغان مدتی در این قلعه اقامت داشته است. بنابراین این قلعه در حدود 300 سال پیش پابرجا بوده است و دارای تاریخی کهن و ارزشمند است.


6-    محوطه باستانی شهریری اردبیل
محوطه باستانی شهریری در 31 کیلومتری شرق مشگین شهر و در روستای پیرازمیان واقع شده است. این ممطقه یکی از مهمترین محوطه های باستانی پیش از تاریخ شمال غرب ایران است که با وسعتی حدود 400 هکتار بر روی صخره طبیعی در قسمت شمالی روستای پیرازمیان و کناررود قره سو واقع شده است. این محدوده دارای 3 محوطه است. اولین محوطه آن بنام قوشاتپه مربوط به اواخر دوره نوسنگی ،کالکولوتیک (مس وسنگ) میباشد. محوطه دوم بنام استانها (معبد مربوط به عصرآهن) و سومین محوطه مربوط به عصر آهن است. محوطه باستانی شهریری با تمدن 6 هزاره ساله خود دارای قلعه های متعدد تاریخی همچون قیز قلعه سی و محل برگزاری آیین مذهبی بنام مکتب اوشاقلاری بوده است.


7-    پارک جنگلی فندقلو اردبیل
پارک جنگلی فندقلو به فاصله 10 کیلومتر از شهر نمین و 30 کیلومتر از شهر اردبیل واقع شده است. جنگل فندقلو یکی از اراضی تفریحی جنگلی است که مساحتی برابر با 1۶ هزار هکتار دارد و بیش از ۴۰0۰ هکتار آن تحت پوشش عرصه‌های جنگلی و بقیه را مراتع تشکیل می‌دهد.
پارک جنگلی فندقلو به دلیل داشتن جاذبه‌های منحصر به فرد جنگلی، مراتع، تله کابین و گردنه زیبای حیران و مرکز پرورش مارال قابلیتی بسیار ممتازی برای توسعه در صنعت اکوتوریسم دارد. در این منطقه وجود گونه‌های گیاهی به ویژه بابونه، گل حفاظت شده سوسن چلچراغ، گل گاو زبان و فندق که بیش از سایر گونه‌های جنگلی در این جنگل است، سبب نامگذاری این منطقه به عنوان فندقلو شده است.
این جنگل همچنین دارای پیست اسکی روی چمن است که بر جذابیت تفریحی این جنگل افزوده است.


8-    پل یدی گوز اردبیل (هفت چشمه)
پل یدی گوز که به آن هفت چشمه نیز میگویند یکی دیگر از پل های تاریخی استان اردبیل است که بر روی رودخانه بالخلی چای بنا شده است. این پل در میدان پانزده خرداد ابتدای خیابان ساحلی این شهر قرار گرفته است و دارای هفت چشمه با پایه های سنگی و طاق های ضربی جناقی آجری می باشد.
پل یدی گوز حالت تقارن داشته و دهانه وسطی ، باعث زاویه دار بودن عرشه پل شده است. این پل که زمان ساخت آن دوره صفویه بوده است در سال 1374 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.


9-    دریاچه نئور اردبیل
دریاچه نئور در ۴۸ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل واقع شده و از جمله جاذبه های گردشگری استان اردبیل بشمار میرود. دریاچه نئور دارای دو دریاچه کوچک و بزرگ می باشد که در فصل بهار به یکدیگر برخورد می کنند. آب این دریاچه برای استفاده آبیاری زمینهای کشاورزی منطقه مورد بهره برداری قرار می گیرد. علاوه بر این سالانه به میزان کمی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان برای کنترل جمعیت گامارس های موجود در دریاچه ها را در این دریاچه رها می کنند و هنگام زمستان به دلیل یخ زدگی آب آن ها را جمع آوری میکنند دسترسی به دریاچه نئور از طریق جاده اردبیل به سمت خلخال، روستای بودالالو، فرعی سمت چپ، ۱۲ کیلومتر راه فرعی میسر است.


10-    حمام اوچ دکان اردبیل
حمام اوچ دکان بر اساس کتیبه کاشی سر در آن حدود سال 1259 هجری قمری توسط شخصی از خاندان صادقی اردبیل ساخته شده است.
این حمام که در محله اوچ دکان اردبیل واقع گردیده، با نقشه مستطیل شکل دارای بخش های مختلف از جمله ورودی و هشتی پشت سرآن، رختکن، گرمخانه، حوض خانه و بخشهای دیگر است. یکی از مهمترین ویژگی های برجسته این حمام نقاشی های بسیاری بود که تقریباً بر تمام سطوح داخلی بنا ترسیم شده و مشتمل بر نقوش انسانی، گیاهی و اسلیمی بوده است. این حمام در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید