ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی

استان آذربایجان غربی با مرکزیت شهر تاریخی ارومیه در شمال غربی کشور قرار دارد. مساحت این استان با احتساب دریاچه ارومیه حدود۶۶۰ کیلومتر مربع است و در 65/2% از مساحت کل کشور را تشکیل می‌دهد.
این استان از سمت شمال و شمال شرق با جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از غرب با کشورهای ترکیه و عراق، از جنوب با استان کردستان و از شرق با استان آذربایجان شرقی و زنجان همسایه است.  
دو گروه ترک‌های آذربایجانی و کردها در این استان سکونت دارند. ترک‌های آذری در دشت‌های پیرامون دریاچه ارومیه و بخشی نیز در دشت‌های شمال و جنوب شرقی استان، سکونت دارند و همچنین کردها در بخش‌های مرتفع غربی و جنوبی استان ساکن هستند. علاوه بر این دو گروه در برخی مناطق این استان اقلیت‌های آشوری و ارمنی نیز سکونت دارند.
آذربایجان غربی دارای 23 رودخانه دائمی و فصلی است و دومین استان پر آب کشور محسوب میگردد. مهمترین این رودها سیمینه رود، مهاباد رود، باراندوز چای، وزرینه رود، شهرچای ارومیه، زولا چای، زاب کوچک و گدار چای میباشند. اکثر این رودها به دریاچه ارومیه میریزند.
در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی برخی از جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی بپردازیم. با "کمک سفر" همراه باشید.


1-    دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه بزرگترین‌ دریاچه‌ کشور است که در ارتفاع‌ 1267 متری‌ از سطح‌ دریا واقع‌ شده‌ است‌. عمق‌ متوسط‌ دریاچه ارومیه‌ را 50 تا‌ 60 متر تخمین‌ زده‌اند. همچنین این دریاچه دارای طول متغیر حدود 130 تا 140 کیلومتر و عرض‌ متغیر آن‌ بین‌ 15 تا 50 کیلومتر است‌.
دریاچه‌ ارومیه‌ دارای 102 جزیره و شبه‌ جزیره‌ است كه‌ از اهمیت‌ توریستی‌ قابل‌ توجهی‌ برخوردارند. مهمترین این جزیه ها عبارتند از: اشك، كبودان‌ (قویون‌ داغی‌)، آرزو و اسپیر
به دلیل شوری بسیار زیاد آب این دریاچه هیچوقت یخ نمیزند بطوریکه میزان‌ نمک‌ محلول‌ آن‌ دو برابر اقیانوس‌ها است‌. از دیرباز آب این دریاچه به دلیل املاحی‌ که‌ در آن‌ محلول‌ است‌، مورد توجه‌ بیماران ‌امراض‌ جلدی‌ و اطباء این استان بوده‌ است. گل‌های‌ طبی‌ این دریاچه در درمان‌ بیماری های‌ پوستی و رماتیسم بسیار موثر است. بهترین و مناسیترین فصل‌ آب‌ تنی‌ معمولاً از اوایل‌ تیر تا نیمه‌ دوم‌ مرداد است و از این‌ زمان‌ به‌ بعد آب‌ دریاچه‌ سرد می‌شود.


2-    جزیره‌ کبودان (قویون داغی) ارومیه
جزیره کبودان یکی‌ از بزرگترین‌ جزایر دریاچه‌ ارومیه‌ است که در شرق‌ ارومیه‌ با وسعت‌ 3175 هکتار و در ارتفاع 1521 متری واقع شده است. نوع پوشش ساحل این جزیره سنگ‌ و ماسه‌ است‌ که برای‌ شنا و ورزش‌های‌ آبی‌ امکانات‌ مناسبی‌ دارد. در ساحل این جزیره‌ هزاران‌ حیوان‌ از انواع‌ مختلف‌ زیست‌ می‌کنند که‌ عمده‌ترین‌ آنها قوچ‌ و میش‌ میباشد. پوشش‌ گیاهی‌ این منطقه را علف‌های‌ کوتاه‌، درختان‌ پسته‌ وحشی‌، سرو کوهی‌، بادام‌ وحشی‌، شیرخشت‌ و گوجه‌ فرنگی‌ تشکیل‌ می‌دهد. این جزیره همچنین دارای یک‌ چشمه‌ و یک‌ قنات‌ کوچک‌ است که زیبایی های این منطقه را دوچندان کرده است.


3-    حمام شیخ سلماس ارومیه
حمام شیخ سلماس در شهر سلماس در 90 کیلومتری شمال ارومیه واقع شده است. شهر سلماس از شهرهای تاریخی و کهن استان آذربایجان غربی به شمار می رود و قدمت آن به سال 1309 بر می گردد. این شهر قبل از آن در زمان قاجار به دیلمان معروف بوده است. به دلیل قرارگیری این شهر بر روی گسل های زلزله خیز، در سال 1309 زلزله شدیدی شهر را که دارای بناهای ازرشمندی همچون حمام، مساجد و بازار قدیمی بوده است را با خاک یکسان می کند.
بعد از زلزله سال 1309 که در زمان حکومت رضاخان (پهلوی اول) رخ داد، حمام شیخ در بخش جدید شهر با معماری سنتی ایرانی ساخته می شود. بانی این بنا "مرحوم محمد طسوجی" بوده و پس از حدود 3 سال این حمام مورد بهره برداری قرار می گیرد. حمام شیخ سلماس در مرکز شهر سلماس قرار گرفته است. این حمام از سمت جنوب به خیابان سوره ای و از سمت غرب به خیابان امام خمینی و در جوار آن بازار شهر و مساجد و منازل مسکونی واقع شده است.
این بنای تاریخی دارای 860 متر مربع مساحت است. آب این حمام تاریخی از دو نهر جنوبی و غربی شهر تامین می شد و در یک انبار سرپوشیده آب سرد و در آب انبار دیگری آب گرم آماده میشده است. حمام شیخ سلماس دارای دو بخش خصوصی و عمومی بوده که هفته ای 2 روز مختص خانم ها و باقی روزهای هفته مورد استفاده آقایان بوده است.
در زمان گذشته آبگرم این حمام توسط سوخت هیزم و فضولات حیوانی در ظرف بزرگ مسی به نام "تیان" تهیه می شد اما در دهه 40 سیستم آبرسانی این حمام به لوله کشی با سوخت نفت و گازوئیل تبدیل شد.


4-    قره کلیسا ارومیه
قره کلیسا که با عنوان کلیسای تادئوس مقدس یا کلیسای طاطاووس نیز شناخته میشود، نخستین کلیسای جامع جهان مسیحیت است و یکی از ارزشمندترین بناهای مذهبی در آیین مسیحیت محسوب میگردد. بنای این کلیسا سنگهای سفید و سیاه و گنبدهای زیبا است که دارای ویژگی های خاص معماری خاصی است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب میکند. قابل توجه ترین نکته ای که در معماری بنای این کلیسا به چشم می آید تکنیک و حجم پردازی آن است که به نوبه خود از کم نظیرترین پرداخت‌های هنرهای تجسمی به شمار می رود.
مسیحیان بر این باورند که قره کلیسا آرامگاه تاتائوس مقدس (St. Thaddeus) است. بر اساس داستان ها در سال ۴۰ یا ۴۳ میلادی تاتائوس (یا طاطاووس) به قصد تبلیغ دین مسیحیت وارد شمال غربی ایران و شهری به نام آرداز (آرتاز) شد و پادشاه وقت ارمنستان وی را به قتل رسانیده است. به دلیل همین امر این کلیسا در روزهای آخر تیرماه و هفته اول مردادماه مصادف با قتل تادئوس مقدس میزبان مراسم خاصی است که ارمنیان و تعدادی از سُفرای کشورهای مسیحی در ایران در آن شرکت می کنند.


5-    تخت سلیمان ارومیه
تخت سلیمان که به آن آتشکده آذرگُشنَسب نیز میگویند، نام محوطه ای تاریخی بزرگ در نزدیکی تَکاب و روستای شهر تخت سلیمان در استان آذربایجان غربی است. این محوطه تاریخی در فاصله ۴۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر واقع شده است که چند كاخ و آتشكده آذرگشنسب و دریاچه ای زیبا در آن دیده می شود. این محوطه وسیع ترین تاسیسات ساسانی محسوب می شود که تا امروز شناخته شده است.
تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان پیش از اسلام محسوب می شده است. آتشكده آذرگشنسب، جاذبه رمزآلود ایران، یكی از 3 آتشكده مهم آن دوره به شمار می رفت و آتش آن تا قرن 4 هجری نیز شعله ور بوده است. گفته میشود برخی از شاهان ساسانی پس از به تخت نشستن با پای پیاده راهی این آتشکده می شدند و همچنین پس از پیروزی در جنگ نیز سهمی از غنایم جنگی را برای آن در نظر می گرفتند. عده ای حمله اعراب را دلیل ویرانی این آتشکده میدانند اما عده ای نیز بر این باورند دلیل نابودی این آتشکده امپراتور روم بوده است. امروزه گردشگران بسیاری از سراسر ایران و جهان برای دیدن این اثر تاریخی با شکوه به این مکان سفر میکنند.
این مجموعه تاریخی در سال ۱۳۱۶ با شماره ثبت ۳۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


6-    چَملی گول ارومیه
چَملی گول در فاصله 15 کیلومتری شهرستان تکاب پس از روستای بدرلو در استان آذربایجان غربی واقع شده است. این منطقه که مربوط به دور سوم زمین شناسی است وجزء بی نظیر ترین پدیده های ایران بشمار میرود.
چَملی گول در میان دره ای عمیق و پس از گذر از کنار گلهای زیبا و درختان سر به فلک کشیده در میان نیزارهای بلند دیده می شود. در این منطقه باتلاقی وجود دارد که در میان نیزار های بلند محصور شده است. این دریاچه که در ارتفاع ۲۳۴۰ متری از سطح دریا واقع شده است، دارای عمق مشخصی نیست، اما عمق آن را ۸ تا ۱۵ متر تخمین می زنند. این دریاچه دارای پوشش بی نظیر و محسور کننده ای است که در میانه دریاچه دیده مشود. پوششی سبز که شبیه به یک نیم قوس کمانی است و همانند جزیره ای در میان آب دیده می شود. این قوس کمانی که بیشتر شبیه یک جزیره متحرک است، دارای ۸۰ متر مربع مساحت و قطر ۸۰ متر است و در نزدیکترین حالت حدود ۵ تا ۸ متر با کناره دریاچه فاصله دارد. کمی دقت و خیره شدن به این جزیره کافیست تا متوجه حرکات اسرار آمیز آن شویم.
عده ای بر این باورند این جزیره با حرکت وضعی زمین به حرکت در می آید و برخی هم عوامل طبيعی و وزش باد را علت حرکت آن می دانند. این منطقه ی رمز آلود با رمز و رازهای ناشناخته ی خود یکی از جاذبه های طبیعی این استان بشمار میرود و هر ساله در فصول مختلف سال گردشگران بسیاری به این منطقه اسرار آمیز سفر میکنند.


7-    دریاچه مارمیشو ارومیه
دریاچه مارمیشو در فاصله ی ۴۵ کیلومتری غرب اروميه واقع شده است. این دریاچه طبیعی با 5 هکتار وسعت که از چشمه‌های طبيعی و نزولات جوی خود را سیراب می کند و در کوهستان های نزدیک مرز ایران و ترکیه قرار دارد. سرچشمه اصلی این دریاچه پرآب ترین رودخانه منطقه بنام نازلوچای است. این دریاچه از جنوب به قلل سی‌تاو، قایدوک و چال، از شمال به کوه بایدوست، از غرب به روستای دری، و از شرق به روستاهای بانی و پسان می رسد.
بهترین زمان برای سفر به این منطقه کوهستانی در ماه های گرم سال است که هوایی مطبوع و فرح بخش دارد. در این فصول در طول مسیر دریاچه عشایر را خواهید دید که در منطقه چادرهای خود را برپا کرده اند. چنانچه به هنر عکاسی علاقه مند هستید از سفر به این منطقه بسیار لذت خواهید برد.
علت پیدایش دریاچه نیلگون و تماشایی مارمیشو را جنب و جوش درون زمین میدانند و در واقع بر اثر زلزله و ریزش کوه مسیر آب بسته شده و سبب پیدایش آن شده است.
در کنار این دریاچه دیدنی آبشار زیبای فصلی مارمیشو را می توان دید که در فصل بارندگی از میان صخره‌های كوه‌ های اطراف رودخانه نازلوچای به آن می‌ریزد. این آبشار که به نام “بنیامین مارشیمون" شهرت دارد. وی که رهبر مسیحیان ساکن منطقه بوده، در سال ۱۲۰۰ هجری شمسی در این منطقه زندگی می کرده و در اسفندماه ۱۲۹۶ به دست “اسماعیل آقاسمکو” به قتل رسیده است و از این رو نام این آبشار از نام این شخصیت گرفته شده است.


8-    مزار شمس تبریزی ارومیه
"شمس ‌الدین محمد تبریزی" از جمله عرفای بزرگ و حکمای نامدار و شوریده‌ای است که تأثیر شگفت و شگرفش در تاریخ حکمت و عرفان اسلامی به وضوح قابل مشاهده است.
مزار وی در شهرستان خوی در محلهٔ امامزاده سید بهلول در شمال غربی شهر خوی در آذربایجان غربی واقع شده است. این بنا که در دوره صفویان ساخته شده است دارای مناره و گنبد است. سطح بیرونی مناره ها با شاخ‌هایی از قوچ وحشی که شاه اسماعیل صفوی طی اقامت ۴۰ روزه‌اش در کوه چله خانهٔ خوی شکار کرده بود، مزین شده است. برج شمس تبریزی ۳.۴۰ متر قطر و ۱۱ متر نیز مساحت دارد.
امروزه بارگاه شمس تبریزی عارف نامی کشور و دنیا، میعادگاه نوروزی عاشقان عرفان است و هر ساله به ویژه در ایام نوروز خیل عاشقان عرفان اسلامی و ایرانی را به زیارت مزارش در شهرستان خوی می‌کشاند.


9-    غار سهولان ارومیه
غار سهولان در ۳۵ کیلومتری شهرستان مهاباد و جاده مهاباد - بوکان واقع شده است. غار سهولان دنیایی شگفت انگیز در اعماق طبیعت مهاباد است که پس از غار "علیصدر" همدان بزرگ ‌ترین و وسیع ‌ترین غار آبی ایران به شمار می‌رود. غار سهولان تا اندازه‌ای شبیه به غار علیصدر است با این تفاوت که قسمت کشف شده آن در حال حاضر چندان طولانی نیست و همچنین شباهت قندیل‌های بسیار زیبای موجود در غار علیصدر را به صورت موردی می‌توان در این غار مشاهده کرد.
این غار از چندین حوضچه بزرگ که به وسیله دالانهای آبی به هم متصل شده‌اند تشکیل یافته است. ارتفاع سقف غار سهولان از سطح آب در حوضچه آخر ۵۰ متر و عمق آب در حوضچه وسط به ۳۵ متر می‌رسد. غار دارای دو در اصلی است که به هم راه دارند و می‌توان از هر یک از آن‌ها وارد غار و از دیگری خارج شد.
غار سهولان دنیایی شگفت انگیز در اعماق زمین است که سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی برای تماشای زیبایی‌های محسور کننده خود است.


10-    تپه حسنلو ارومیه
تپه باستانی حسنلو در فاصله۹ کیلومتری شمال شرقی شهرستان نقده بین دهکده‌های امین‌لو و حسنلو و در ۱۲ کیلومتری جنوب غربی دریاچه ارومیه قرار دارد.
تپه حسنلو که باستان شناسان ایرانی و خارجی قدمت آن را ۸۰۰ تا ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد تخمین زده‌اند، در سال ۱۳۳۶ در پی کشف خرابه‌های شهر و دژی متعلق به دوره ماننا یعنی ۸ هزار سال قبل، کشف گردید. برخی آثار مربوط به ویرانه‌های این تپه در ۷۰۰ یا ۶۵۰ سال قبل از میلاد به آتش کشیده شده که به هر حال نشان دهنده جایگاه تاریخی این اثر بی نظیر و منحصر بفرد است.
تپه باستانی حسنلوی، این اثر بی نظیر تاریخی در قلب آذربایجان غربی زمانی اهمیت فراوانی پیدا کرد که با کشف "جام زرین" نیز بر اهمیت باستانی و تاریخی این محوطه افزوده شد. مهم‌ترین اثر کشف شده در این تپه "جام زرین حسنلو" است که قدمت آن هشت هزار سال قبل از میلاد مسیح تخمین زده شده است.
این اثر تاریخی میراث دار تمدن ۸ هزار ساله ایران است که با وجود مزیت‌های مختلف برای ثبت در فهرست آثار جهانی هنوز این امر محقق نشده است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید