ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان یزد

یزد دومین شهر تاریخی بعد از ونیز ایتالیا و اولین شهر خشتی در جهان است. این استان با مساحت 74.513 کیلومتر مربع جمعیتی در حدود ۱,۱۳۸,۵۳۳ نفر را در خود جای داده است.

این استان از شمال با اصفهان، از شرق خراسان جنوبی، از جنوب کرمان و از غرب با شیراز همسایه است. یزد از 10 شهرستان تشکیل شده است که مهریز، ابر کوه و میبد از جمله شهرستانهای این استان هستند.

استان یزد بر روی کمربند خشکی جهان واقع شده است و بطور کلی از دریا دور است و به همین دلیل دارای آب و هوای گرم و خشک است. البته در نواحی کوهستانی این استان شاهد آب و هوای معتدل نیز خواهی بود.

استان یزد دارای دیدنی های تاریخی و جاذبه های گردشگری زیادی است. در هر یک از شهرستانهای این استان میتوان آثار تاریخی و باستانی بسیاری را مشاهده کرد. ازین رو این استان به یکی از قطب های گردشگری ایران تبدیل گشته است. در ادامه به معرفی 10 جاذبه گردشگری این استان خواهیم پرداخت.

 

1-    آتشکده زرتشتیان یزد
آتشکده زرتشتیان در آبان ماه سال 1313 هجری شمسی در دوره ی پهلوی اول در زمینی اهدایی با نظارت "ارباب جمشید امانت" ساخته شد. این بنای تاریخی که با سرمایه اهدایی انجمن پارسیان هند دو متر بالاتر از سطح زمین و در وسط حیاط بزرگ مملو از درختان سرو و کاج، ساخته شده است. این آتشکده یزد یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های تاریخی شهر یزد به شمار می‌آید و مورد بازدید زرتشتیان، علاقمندان به آثار تاریخی و فرهنگی و گردشگران قرار می‌گیرد.
آتش موجود در آتشکده زرتشتیان که آنرا «آتش ورهرام» می‌نامند، حدود 1515 سال قبل از آتشکده "ناهید پارس" به این مکان آورده شد و تاکنون این آتش خاموش نشده است. اتاق نگهداری آتش مقدس، در وسط ساختمان (دور از تابش خورشید) قرار دارد و اطراف آن اتاق‌هایی برای نماز و نیایش طراحی شده است. زرتشتیان یزد مراسم مذهبی، اعیاد، جلسات گردهمایی و سخنرانی خود را در این مکان تاریخی برگزار می‌کنند. در محور ورودی بنا در ضلع جنوبی، حوض گرد بزرگی قرار دارد که نگاره فروهر و سرستون‌های سنگی عمارت در آن منعکس می‌شود.
این بنای تاریخی در تاریخ 22 شهریور 1378 با شماره ثبت 2431 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

2-    باغ دولت‌آباد یزد
باغ دولت‌آباد توسط "محمدتقی خان" سرسلسله‌ی خان‌های یزد، مشهور به "خان بزرگ" در تاریخ 1202-1213 هجری قمری در زمان زندیه ایجاد گردید. محمدتقی خان پس از به قدرت رسیدن قنات دولت‌آباد را از مهریز به یزد کشید و پس از آن، عمارت (باغ دولت آباد) را به زیباترین وجه به همراه دیوان‌خانه‌ی خود احداث کرد.
فضای سبز این باغ چشمگیرترین ویژگی این بنا بادگیر 8 33 متری آن است که بلندترین بادگیر جهان محسوب می‌شود. فضای سبز باغ دولت‌آباد شامل: درختان کاج، سرو، گل سرخ محمدی، درختان میوه به خصوص انگور و انار است. این باغ مجموعه‌ای از چندین عمارت شامل: هشتی و بادگیر، بهشت آیین، تالار آیینه، سردر اصلی و سردر جنوبی است.
باغ دولت آباد در تاریخ 23 اسفند 1346 با شماره ثبت 774 در فهرست آثار ملی ایران و در سال 1390 شمسی این باغ بی‌بدیل در مجموعه‌ی باغ ایرانی، در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. این باغ نمونه‌ای شاخص از باغ‌های ایرانی است که در دل کویر به نمایش گذاشته شده است.

 

3-    میدان میرچخماق یزد (امیر چخماق)
امیر جلال الدین چخماق شامی در قرن نهم هجری قمری به کمک همسرش فاطمه، در شهر یزد میدانگاه و در اطراف آن خانقاه، مدرسه، آب‌انبار، بازار، کاروانسرا، چاه آب را بنا نهاد. وی که توسط شاهرخ تیموری به حکومت یزد منصوب گردیده بود در سال 841 هجری قمری مسجد امیر چقماق (مسجد جامع نو) را بنا نهاد.
در قسمت سردر شرقی مسجد امیر چقماق بر روی کتیبه‌ای از کاشی معرق به خط ثلث اثر محمدشاه حکیم، تاریخ ساخت و بانیان این مسجد نوشته شده است. این بنا دارای گنبدی عظیم و صفه‌ای عالی و دو شبستان زمستانی و تابستانی است. محراب این مسجد تاریخی دارای سنگ مرمرین زیبایی است که اطراف آن با کاشیهای معرق تزیین شده و آیاتی از قرآن بر روی آن حک گردیده است.

 

4-    آبشار دره گاهان یزد (دره گاوان)
آبشار دره گاهان که آبشار دره گاوان نیز نامیده میشود از جاذبه‌های گردشگری استان یزد است و در واقع تنها آبشار این استان است. از نظر موقعیت مکانی این آبشار تاریخی در پنج کیلومتری جنوب شهر تفت و در قسمت ورودی از سمت استان فارس قرار دارد. آبشار دره گاهان که ارتفاعی بیش از 20 متر دارد، از زیباترین مقاصد گردشگری و طبیعت‌گردی استان یزد است.
آبشار دره گاهان گاهی به علت کم آبی خشک می‌شود ولی در زمان پرآبی، زیبایی منحصر به فردی دارد. این احتمال وجود دارد که نامگذاری این آبشار زیبا به دلیل فصلی بودن و گاه‌گاه بودن این آبشار است. منشاء آب این آبشار آبی است که از بارش‌ باران و ذوب تدریجی برف‌ها در فصل بهار تا اوایل تابستان از سرچشمه های شیرکوه از ییلاقات ده بالا و طزرجان به این سمت جاری می‌شود.

 

5-    موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان مارکار یزد
موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان با قدمتی بیش از ۸۰ سال، در نوروز ۱۳۹۴ در مجموعه تاریخی پرورشگاه مارکار افتتاح گردید. گردشگران میتوانند با بازدید از این موزه تاریخی با آیین ها، رسوم
در بازدید از این موزه، دیدنی های مجموعه شامل پرورشگاه مارکار، گاو رو، حمام قدیمی و معماری زیبای بنا را به تماشا خواهید نشست. با ورود به زیرزمین شگفت انگیز این مجموعه در اتاقهای گوناگون با آیینها و جشنهای زرتشتی، پوشش های دینی و سنتی، آتشکده، نماز و موبدان، خانه های زرتشتیان، زیارتگاه های زرتشتی آشنا خواهید شد.
توضیحات مربوط به بخش های مختلف این موزه به زبان فارسی و انگلیسی به نمایش در آمده است. در این موزه راهنماهایی برای توضیح به گردشگران در موزه حضور دارند تا بخشهای مختلف را به گردشگران معرفی نمایند. مبلغ ورودیه برای گردشگران ایرانی مبلغ 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 16000 تومان است.

 

6-    پارک کوهستان یزد
یکی از اصلی ترین تفرجگاه های مردم یزد پارک کوهستان است. این پارک در جاده تفت به یزد واقع شده است و دارای امکانات متعددی از جمله آبشار مصنوعی زیبا با جوی های متعدد، پارکینگ بزرگ، بوفه، قایق برای گشت در دریاچه، سینمای پنج بعدی، شهربازی، دریاچه مصنوعی، پیست اسکیت و موتورسواری، آلاچیق‌های متنوع و ... است. پارک کوهستان همچنین آب نمای زیبایی دارد که همزمان با اجرای برنامه‌ها و جنگ‌ها در شب‌های بهار و تابستان شروع به فعالیت می‌کند و نمای زیباتری به این مجموعه می‌دهد.
این پارک فضای شاد و نشاط آوری دارد که در زمینی به مساحت 100 هکتار تاسیس شده است و بسیار زیبا چمن‌کاری شده است.

 

7-    موزه آب یزد (خانه کلاهدوزها)
موزه آب یزد در اردیبهشت ماه سال 1379 هجری شمسی در شهر یزد افتتاح گردید. این موزه محل مناسبی برای شناخت آثار و ابنیه تاریخی مربوط به آب است. در این موزه میتوانید ابزار و ادوات اندازه‌گیری حجم آب، لوازم مختلف حفر قنات، کتابچه میراب‌ها و اسناد توزیع آب، وسایل تأمین روشنایی در قنات، ظروف نگهداری و حمل آب، اسناد و مدارک خرید و فروش آب و وقف نامه‌های قدیمی و .... را مشاهده کنید. موزه آب در یکی از ارزشمندترین آثار معماری سنتی یزد، به نام خانه «کلاه‌دوزها»، قرار دارد. این موزه در میدان امیرچخماق، ابتدای خیابان قیام واقع شده است.

 

8-    موزه موقوفه کاظمینی یزد
موزه موقوفه کاظمینی از جمله موزه‌های غنی یزد و گنجینه‌ای از ارزشمندترین اشیای تاریخی شهر یزد است. این موزه تاریخی دارای گنجینه های بی نظیر اسناد، کتب خطی، قرآن و کتب ادیان، سکه و مسکوکات، کبریت، تمبر و نگین انگشتر است. همچنین گنجینه سکه این موزه بسیار غنی است و  اولین حلقه های مبادلاتی که قبل از ضرب سکه از آن استفاده می شد در این موزه موجود است.
این موزه با زیربنای دو هزار و ۴۰۰ مترمربع در سه طبقه، دارای هفت مجموعه ارزشمند است که در هر مجموعه، گنجینه‌ها در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.
موزه موقوفه کاظمینی در جوار امامزاده جعفر (ع) یزد در نزدیکی‌‌های بافت تاریخی شهر است و وابسته به آستان مقدس امامزاده جعفر (ع) یزد است.
این موزه تاریخی در بلوار امامزاده جعفر شهر یزد واقع شده است. ساعت کاری موزه از 09:00 تا 13:00 است و مبلغ ورودیه  برای گردشگر ایرانی 3000 تومان و برای گردشگر خارجی 5000 تومان است.

 

9-    کویر ساغند یزد
کویر ساغَند در 50 کیلومتری جنوب شرقی روستای ساغند قرار گرفته‌است و از کویرهای مرکزی ایران واقع در استان یزد است. سطح این کویر با نمکزار پوشیده شده است و در حاشیه آن نیز نوار باریکی از خاک‌های رسی مشاهده میگردد. مساحت این کویر 22،625 هکتار و ارتفاع این کویر از سطح دریا 1027 متر است.
کویر ساغند یکی از مهمتربن معادن اورانیوم ایران است که در سال 1985 کشف شد. در کویر ساغند و نمکزار آن هیچ گونه پوشش گیاهی مشاهده نمی‌شود. گیاهان شورپسند و هالوفیت مانند اشنان و گز تنها گیاهان موجود در حاشیه کویر هستند. کویر ساغند به علت بکر بودن و عدم دسترسی مناسب، دارای حیات وحش قابل توجهی است.
کویر زیبای ساغند مقصد مناسبی برای علاقمندان به طبیعت کویر، کویرگردی و نجوم و گردشگران داخلی و خارجی است.

 

10-    قنات دولت‌ آباد یزد
یکی دیگر زیباترین آثار تاریخی شهر یزد و همچنین از یادگاری های محمدتقی‌خان یزدی در قرن یازدهم هجری قمری، قنات دولت‌آباد است. این قنات طولی برابر با 70 کیلومتر و 9 رشته دارد. در حال حاضر تنها 5 رشته از این قنات باقی مانده و 4 تای آن خشک شده است. این 5 رشته شامل باقرخان، تقی‌آباد، بغدادآباد، مهدی‌آباد و دولت‌آباد است. سرچشمه این قنات‌ها در جوار چشمه غربالبیز کوه ریگ و کوه مسگل شهرستان مهریز است. این پنج شاخه پس از عبور از کوچه‌باغ‌های شهر، توسط راهرو زیرزمینی و و عبور از مسافتی 35 کیلومتری همراستا با جاده اصلی مهریز ـ یزد، خرمشاه و باغ دولت‌آباد را سیراب می‌کرده است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید