ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان بوشهر

بندر بوشهر شبه جزیره‎ ای کوچک است که از سه طرف به خلیج فارس محدود شده و از طرف دیگر، توسط رشته کوه‎های زاگرس احاطه شده ‎است. بندر بوشهر مرکز استان بوشهر و همچنین بزرگ‎ترین شهر این استان است که در حاشیه‎ی خلیج فارس قرار گرفته و‌ با برخورداری از جاذبه‎های بیشمار طبیعی و فرهنگی، به یکی از مقاصد مهم گردشگری این استان و ایران تبدیل شده است. این بندرگاه به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسبش برای صادرات و فعالیت‎های اقتصادی و همچنین وجود نیروگاه اتمی و منابع نفت و گاز، پایتخت انرژی ایران نام گرفته است.
شهر ساحلی بوشهر دارای بافتی قدیمی در منطقه شمالی شهر است که آثار باستانی و بناهای تاریخی فراوانی را با پیش زمینه‎ی زیبای ساحل خلیج فارس، در خود جای داده است.
مردم این استان با لهجه‎ی شیرین بوشهری صحبت می‎کنند و صنایع دستی به عنوان سوغات بوشهر و همچنین فرهنگ مردم بومی از دیگر جاذبه‎های سفر به این استان محسوب میگردد
بهترین زمان برای سفر به بوشهر فصل بهار و پاییز است. شهر ساحلی بوشهر دارای اقلیم گرم و مرطوب است. میانگین دما در فصل تابستان ۳۳ و در فصل زمستان ۱۴ درجه‎ی سانتی‌گراد است. میانگین بارش سالانه‎ی این منطقه جلگه‎ای ۲۲۰ میلی‌متر بوده و ارتفاع آن از سطح دریا ۵ متر است.
در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی برخی از جاذبه های گردشگری این استان بپردازیم. با "کمک سفر" همراه باشید.


1-    بندر دیلم بوشهر 
بندر دیلم که مرکز شهرستان دیلم است، از شمال به شهرستان بهبهان و بندر ماهشهر، از شرق به استان کهکیلویه و بویر احمد، از جنوب به شهرستان گناوه و از غرب به خلیج فارس می‌رسد. این بندر که با کرانه‌های ساحلی و رشته کوه‌های کم ارتفاعش شناخته می‌شود، شهری ا‌ست با پیشینه تاریخی ۲۳۰0 ساله. ذکر نامش در کتاب‌هایی نظیر صوره الارض ابن حوقل و سفرنامه ناصـرخسرو همه گواهی بر پیشینه و تاریخ کهن این سرزمین است. نام قدیم این بندر بندر مهروبان بوده است. لازم است بدانید که مردم این منطقه به زبان لری صحبت میکنند.
در گذشته بندر دیلم یکی از مهمترین بنادر خلیج فارس در هزار سال پیش محسوب میشده و بازرگانان و کشتی‌های متعدد به این بندرگاه می‌آمدند و کالاهایشان را در آن رد و بدل می‌کردند. امروزه نیز مبادلات تجاری و بازرگانی بسیاری در این بندر صورت میگیرد.
بندر دیلم نیز مانند اکثر شهرهای جنوبی آب و هوایی گرم و مرطوب دارد. در خنکترین ساعت روز دمای هوا به ۱۸ درجه سانتی گراد و در گرمترین زمان به ۳۹ درجه می‌رسد.


2-    تنگ هیخ بوشهر
تنگ هیخ در شهرستان دیر در شرق روستای دوراهک قرار گرفته است. در ورودی تنگ هیخ یک آسیاب آبی قدیمی قرار دارد که متاسفانه گذشت زمان باعث ویرانی آن شده است.‌ این تنگه دارای چشمه آب شیرینی است که زیستگاه چند نوع ماهی و خرچنگ می‌باشد. در کنار این تنگه زیبا یک باغ نخل و لیمو قرار دارد که آب مورد نیاز آن بوسیله لوله از چشمه تنگ به باغ منتقل و در حوضی نسبتا بزرگ ذخیره می شود تا برای آبیاری درختان بکار رود.
در کنار این باغ در بالای تپه ای، یک امام زاده قرار دارد که زیارتگاه ساکنین روستاهای اطراف می باشد. اطلاعات نام و یا تاریخچه ای از این امام زاده در دست نیست.


3-    تالاب حله بوشهر
تالاب حله در محل تلاقی دو رودخانه دالکی و شاپور در منطقه حله بوجود آمده است. این تالاب بزرگ یکی از تالاب‌های مشهور سراسر قلمرو جنوبی ایران محسوب میگردد. تالاب حله محل زیست هزاران پرنده آبزی مهاجر است که از آن جمله می‌توان به دراج، حمامی، بط، خردل، حواصیل، هفت‌رنگ، گاچی‌رو، درنا، پرستو و ترنی اشاره کرد. اطراف ابن تالاب را نیزاری فرا گرفته و در داخل آن حیات گیاهی و جانوری ویژه ای به وجود آمده است. آب تالاب حله از سرریز جریان رودخانه دالکی و شاپور و همچنین بارندگی زمستانه و تا حدودی جزر و مد خلیج‌فارس تأمین میشود.


4-    مجموعه حاج رییس بوشهر
مجموعه حاج رییس متشکل از 5 ساختمان تودرتو است که در اواسط دوره قاجاریه توسط تاجری نامی به نام "حاج عبدالرسول طالبی" معروف به "حاج رییس" ساخته شده است. حاج عبدالرسول طالبی از بازرگانان بزرگ دوره قاجار است و در میان مردم به قدری اعتبار داشت که فرد مورد اعتماد مردم و صاحبان سرمایه برای جمع‌آوری پول برای راه‌اندازی بانک ملی ایران شد. رئیس‌التجار لقبی بود که توسط حکومت قاجار  به وی داده شد و با گذشت زمان به عنوان "حاج رئیس" به طور رایج میان عموم شناخته شد.
محوطه ی این مجموعه۴۴۵۰ مترمربع  مساحت دارد و فضاهای سقف‌دار آن در دو تراز حدود ۵۵۰۰ مترمربع است و ۵ حیاط مرکزی دارد. به دلیل لزوم دلیل انجام معاملات تجاری جهت ورود و خروج کالاهای تجاری از کشتی ها، این بنا نزدیک به دریا بنا گردید و فاصله آن تا دریا 6 متر است. قسمت بزرگی از مجموعه حاج رییس محل سکونت مالک و قسمت دیگری محل کار منشی ها بوده است. در ضلع جنوب غربی این مجموعه نیز، بنایی مرتبط با آن به نام سه کنجه وجود داشت که مراسم عزاداری و روضه خوانی و مجالس مختلف مذهبی در آن انجام میگرفته است.
مصالح بکار رفته در ساخت این بنا، سنگ های مرجانی و گچ است و در پوشش سقف آن از چوب های صندل و حصیری به نام بوریا استفاده شده است. مانند بافت قدیم بوشهر، در ساخت در و پنجره ها نیز از چوب ساج که محصول کشورهای آفریقایی بوده استفاده شده است.


5-    مسجد بردستان بوشهر
مسجد بردستان که از بناهای قرون اولیه اسلامی است، یکی از قدیمی ترین بناهایی دوره اسلامی در استان بوشهر است. این مسجد در شهرستان دیر قرار دارد و اولین بنای مسجد را به "عمر بن عبدالعزیز" نسبت می دهند که دوره اولیه اسلامی در ایران است. در درون یكی از طاق های مسجد بردستان كتیبه ای بر روی چوب وجود دارد كه تاریخ تدمیر مسجد را سال 852 هجری نشان می دهد.
این مسجد بر روی تپه ای مشرف به شهر واقع شده و از نوع مساجد برونگر است و همچنین دارای حیاط نمی باشد. سادگی و شیوایی و استفاده از گچبری برای نمای بیرونی این مسجد كه به رنگ سفید است آرامش را به بازدیدکنندگان القا می كند.
مسجد بردستان از یك عمارت مربع شكل با یك مدخل كوچك و شبستان وسیع تشكیل شده است. شبستان این مسجد برای روشنایی و هواگیری، فضاهای درگاه مانندی دارد كه از داخل و خارج با گچبری های زیبایی مزین شده اند.


6-    کاروانسرای خان زنیان بوشهر
کاروانسرای خان زنیان در وسط روستای خان زنیان، بخش ارژن شهر شیراز و در کیلومتر 40 جاده شیراز به بوشهر واقع شده است. این کاروانسرا که با نام کاروانسرای مشیر نیز شناخته میشود، متعلق به دوره قاجار است.
کاروانسرای خان زنیان دارای چهار ایوان و چهار برج هشت ضلعی است. سردر ورودی بنا در که ضلع جنوبی قرار دارد، دارای محلی خاص برای نصب کتیبه بوده‌ ولی اکنون موجود نیست. نمای بیرونی این کاروانسرا از بیرون هشت طاق ‌نما در هر طرف ورودی داشته‌ است که دو طا ق‌نمای سمت چپ و سمت راست ورودی، دو طبقه بوده و طاق اول خنچه‌ پوش و طاق دوم تیزه‌ دار است. گنبد شرقی این بنا دارای ارتفاع 2.60 متر و عرض آن 3 متر است. برج‌ های شمال غربی و شرقی از دیگر برج‌ها بزرگترند و ارتفاع و عرض آن‌ها به ترتیب برابر با 60/3 و 4 متر است. مصالح به کار رفته در بنای این کاروانسرای تاریخی سنگ و گچ است.


7-    قلعه خورموج دشتی بوشهر
قلعه خورموج دشتی که به قلعه محمدخان دشتی معروف است، در فاصله ۸۷ کیلومتری از شهر بوشهر واقع شده است. قلعه خورموج در زمان قاجار و به سبک قلعه های سلجوقیان و ساسانیان ساخته شده اما متاسفانه بیشتر قسمت های قلعه تخریب شده و تنها یکی از برج های آن باقی مانده است.  قلعه خورموج روزگاری بلندترین بنای شهر خورموج بوده است و از همه ‌ی نقاط این شهر نمایان بوده است. امروزه به دلیل ساخت و سازها این قلعه در میان انبوه سازه های شهری گم شده است.


8-    گنبد نمکی جاشک بوشهر
گنبد نمکی در جنوب شرقی بندر بوشهر و در 144 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان قرار دارد. این گنبد در نزدیکی روستای گنخک در فاصله 64 کیلومتری جنوب شهر خورموج مرکز شهرستان دشتی واقع شده است.
گنبد نمکی از بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی ایران و خاورمیانه به شمار می آید و از جاذبه های طبیعی و گردشگری استان بوشهر محسوب میگردد. از مهمترین ویژگیهای بارز و متفاوت این کوه نمکی به نوع نمکهای این کوه نمکی، غارهای منحصر به فرد، بلورها آبشارها و گنبدهای آن میتوان اشاره کرد.
گنبد نمکی جاشک در بهمن ماه 1386 به عنوان اثر طبیعی، ملی و فسیلی ایران و یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست این استان به ثبت رسید.


9-    گورستان و منطقه باستانی سیراف بوشهر
شهر باستانی سیراف یکی از قدیمی‌ترین بنادر کشور است که در گذشته رونق فراوانی داشته است. معماری این شهر بسیار شبیه به روستای ماسوله در شمال کشور است. در آن زمان بیش از 300 هزار نفر جمعیت در این بندگاه سکونت داشتند.
در گذشته به دلیل آزادمنشی دینی در این منطقه پیروان مذاهب گوناگونی همچون بوداییان، زرتشتیان، مسیحیان، مانویان، یهودیان و اقوامی همچون رومیان، یونانیان و چینی‌ها در این بندر سکونت می‌کرده‌اند. قبرستان‌های بجا مانده از پیروان ادیان گوناگون در این شهر باستانی نشان‌دهنده آزادی دینی در این شهر است. این قبرستان تاریخی یکی از جاذبه‌های زیبا و خاص شهر باستانی سیراف است. این گورستان در شمال غربی بندر طاهری و در دامنه جنوبی ارتفاعات مشرف بر آن واقع شده است. تعداد زیادی گورهای مستطیل شکل، به طول 10.2، عرض 50 و عمق 40 تا60 سانتی متر در سنگ کنده شده است. معماری صخره‌ای خاص این قبرستان جایگاه ویژه‌ای در گردشگری این شهر دارد.


10-    قلعهٔ نصوری بوشهر
قلعهٔ نصوری در شهر بندر طاهری از توابع بخش مرکزی شهرستان کنگان واقع شده است و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران بشمار میرود.
قلعه نصوری یکی از اثرهای تاریخی بوشهر است و  در ۲۵۰ کیلومتری خاور این استان قرار دارد. این قلعه در گذشته که به "قلعه شیخ" نیز مشهور بوده ‌است، متعلق به اوایل دوره قاجاریه است. ساخت این قلعه به فرمان "شیخ جبار نصوری" در حدود ۱۸۰ سال پیش بوده و معمار آن علی اضعر شیرازی بوده ‌است.
قلعهٔ نصوری از سنگ‌های بزرگ و ملاط گل و گچ ساخته شده و دارای دَر بزرگ چوبی با گل میخ و کنده کاری، یک هشتی بزرگ با 8 طاقچه ساده است. این قلعه دارای بادگیری همانند بادگیرهای ساختمان‌های ساحلی خلیج فارس است. این بنا دارای ویژگیهای معماری دوره قاجار است و سبک کار و تراش ستونهای آن‌ها شبیه ستون‌های بازار وکیل شیراز است. گچ بری‌های زیبای این قلعه شامل شاخ و برگ گل و بوته، فرشتگان و پرندگانی است که بر زیبایی و ارزش این قلعه افزوده ‌است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید