طاق شیرین و فرهاد یکی از جاهای دیدنی ایلام است که هرساله گردشگران بسیاری برای تماشای این ساختمان باستانی به آنجا می روند. این بنای تاریخی مربوط به دوره ساسانیان است و در استان ایلام و شهرستان ایوان در روستای چهل زرعی واقع شده است. این بنا ساختمان کوچکی است که در باور مردم فرهاد به مدت نصف روز برای استراحت شیرین ساخته است. این ساختمان باستانی به ثبت آثار ملی رسیده است.
طاق شیرین و فرهاد در پای دامنه شرقی و ارتفاعات صخره ای و سنگ های لاشه ای قرار گرفته است، این بنای باستانی در محدوده منابع طبیعی و در منطقه گرمسیری ایوان قرار دارد که عشایر هنوز از آن به عنوان یک منطقه قشلاقی استفاده می کنند، نوع پوشش گیاهی منطقه مرتع و خاک آن شنی سنگلاخی است.
معماری طاق شیرین و فرهاد
این بنا طاقی سنگی است با پلان مربعی که 320 متر طول و 290 سانتی متر عرض و 220 سانتی متر ارتفاع می باشد. این طاق از سنگ های تراش خورده و به صورت ردیفی و بدون ملات ساخته شده است و در قسمت سقف بام فرم هلالی و گنبد به صورت مسطح و تخت بنا شده که شیوه ی معماری آن متفاوت است.
در بخش غربی و پشت بام طاق شیرین و فرهاد با فاصله 150 سانتی متر از پلکان ردیف اول و در کنار برش ایجاد شده در تپه برای پیشگیری از ریزش کوه و فرسایش خاک و جلوگیری از مدفون شدن ساختمان دیواری به طول 8 متر و ارتفاع 150 سانتی متر در جهت شمال به جنوب با استفاده از قلوه سنگ رودخانه ایی و ملات شفته دیواری احداث شده است و به مرور زمان و آسیب دیدن دیوار بخش هایی از آن به مرور بازسازی و مرمت شده است.